De kookhacks van co-moeder Mirjam!
Momhacks

Mirjam’s kookhacks voor drukke moeders

De drie kinderen van journalist Mirjam zijn doordeweeks bij haar en in het weekend bij hun vader. Dat betekent rennen en vliegen op school- en werkdagen, maar ook wat meer rust in het weekend. Ze houdt erg van koken en lekker eten. Hier deelt ze haar beste hacks om iedere avond zonder stress een (enigszins) gezonde maaltijd op tafel te zetten.

Weinig ingrediënten

“Ik zie het bijna als een sport: met zo min mogelijk ingrediënten toch een lekkere maaltijd maken. Inspiratie haal ik uit platforms en kookboeken als Chickslovefood en Lekker en Simpel. Door de jaren heen heb ik zelf ook een aantal eenvoudige gerechten verzameld waarvan ik zeker weet dat de borden leeg gaan. Favoriet hier in huis is een ovenschotel met (volkoren) pasta, broccoli, spekjes, kruidenkaas en geraspte kaas.”

Meal preppen

“Weinig dingen vind ik rustgevender dan op een lege zondagmiddag alvast een paar maaltijden vooruit koken. Maar ‘meal preppen’ hoeft je niet je vrije zondag te kosten. Je kunt het ook slim tussendoor doen. Bak bijvoorbeeld na het eten alvast gehaktballetjes voor de volgende dag, terwijl je de vaatwasser inruimt. Rooster een plaat vol groenten (wortel, courgette, aubergine) en aardappelen in de oven, zodat je altijd een snelle basis in huis hebt.”

De oven is je beste vriend

“Die oven is hoe dan ook goud waard. Hoe vaker je hem gebruikt, hoe meer je hem zal waarderen. Niet alleen geroosterde groenten, maar een kippetje uit de oven of een hartige taart. Kookboekentip: de boeken van Rukmini Iyer (o.a. De makkelijke bakplaat, De snelle bakplaat). Ook houdt de oven het eten warm als een van de kinderen later thuiskomt vanwege voetbal of ballet. En het allerbeste: terwijl de oven zijn werk doet, zit jij al lekker op de bank met Netflix (of ben je de was aan het opvouwen).”

Boodschappen bestellen

“Het is een no-brainer, maar online boodschappen doen bespaart zóveel tijd. De supermarkt bezoek ik alleen nog voor kleine dingen die op zijn. Het enige nadeel vind ik een overvolle koelkast. Mijn oplossing: een extra koelkast met drie vrieslades in de berging. Zo hou ik het overzichtelijk en kan ik groot inslaan zonder chaos in de keuken.”

Restjessoep

“Iedere dag stop ik worteltjes, snoeptomaatjes en komkommer in de broodtrommels van mijn kinderen. Dat groentevakje gaat alleen niet altijd leeg. In plaats van weggooien, verzamel ik de restjes in een bakje in de koelkast. Zodra het vol is, maak ik er soep van. Perfect voor een snelle en gezonde lunch voor mezelf.”

Snelle hap zonder schuldgevoel

“Zeker één keer per week staan hier noodles, pannenkoeken of pizza op het menu. Mijn kinderen eten door de dag heen redelijk gezond: bruine boterhammen en groente in de broodtrommel, en aan het eind van de middag zet ik altijd een schaal rauwkost op tafel. Dus als de avondmaaltijd af en toe wat minder verantwoord is, daar voel ik me geen moment schuldig over. Het scheelt mij stress, en dat is ook wat waard.”

Mirjam’s favoriete site heeft ook een eigen kookboek:

Lees ook: Sporten als drukke parttime moeder: hacks van Klien